Хула – хавайският танц

Хула е традициониях танц на Хаваите, извършван на в хавайските фиести и други традиционни хавайски празници. Освен това хула е и церемониален религиозен танц на целия остров. Жените и мъжете обикновено носят характерните за Хаваите поли от трева и винаги изпълняват танца боси в духа на древните хавайци.

Има две разновидности на танца хула – хула кахико и хула ауана. В тази статия ще ви запознаем не със стъпките, а със символиката и ритуалите около тях.

Хула Кахико

Този танц е свързан с древни религиозни и митологични обреди на Хаваите. Ритуалът е посветен на богинята на хула, Лика, на която се кланят танцьорите, които почти винаги са мъже. За този танц те трябва да научат стотици стилизирани движения, много от които са оцелели до днес от древни времена.

Хула кахико е мощен древен танц, който изисква голяма сила и ловкост. Той се играе на фона на песни, непридружени от музикален съпровод. Понякога се включва ритъм от хавайски паху или барабани в различни размери и видове. Някои от барабаните са малки – колкото черупки от кокосови орехи, други са големи, издълбани от стъблата на големи дървета. Последните са смятани за толкова важни за ритуала, че на някои от тях се дават имена. Сред традициаонните ударни инструменти за хула кахико днес са вдлъбнати кратуни, използвани като барабан от танцьорите и певците. Сред тях има и дрънкалки от бамбук, наречени пуили и улиули – дрънкалки от кратуни, окичени с пера. Танцьорите използват и илиили – малки плоски камъни, прихванати заедно подобно на кастанети, и дори оръжия или други приспособления, с които изборазяват историческото минало на Хаваите.

Мъжете често носят и мало – вид на кърпа, завързана около таза им, а жените – обемните поли, които вече споменахме, че понякога са обличани и от мъжете. Танцьорите са украсени и с ленти за глава, леи, гривни на глезените и ръцете от листа и различна зеленина – например т. нар. „пола от трева“, която в Хавай обикновено се прави от зелени листа и треви.

Хула Ауана

За съвременната Хула Ауана са характерни движения, изискващи голяма подвижност и гъвкавост. Те произхождат и са вдъхновени от Хула Кахико. Тези танци са придружени от красивата и хармонична музика, характерна за острова. Тя включва аранжимент от китари, укулеле и други съвременни инструменти. Целият свят е запознат с хавайската музика, която повечето хора днес асоциират просто с хула. Но днес хавайските празници се провеждат и под аранжимент от нетипична за Хаваите музика, като се внасят елементи от чужди традиции, например в хавайски училища по хула включват коледни мелодии в репертоарите си, посветени на празника.

Тази линия е следвана и от танцьорите, които  често допълват външния си вид, използвайки различни, дори и официални костюми, окичени с хавайски цветя или с цветни щампи. В лентите за глава, направени от зеленина, днес вплетените пъстри цветя в листата са задължителни и обикновено се наричат хаку леи. Някои танцьори и техните групи прекарват часове събирането на растения и цветя и в изготвянето на тези леи и другите накити.

За да станеш добър танцьор на хула се изисква много време в тренировки. Халау хула (учениците по хула) прекарват часове в танци, които практикуват под ръководството на хула куму, или учителите по хула. Едва когато са готови, те могат да се изявят с танците си на хавайските фиести.

Ние, от Carpe Diem Party Agency, не очакваме от вас майсторство в хула-танците, а само да сте в горещо лятно настроение и готови за огнени страсти.  Ще ви очакаваме на 03. юли в club igloo на палеща хавайска фиеста , за да покажем, че можем да се забавляваме дори по-пламенно от хавайците!

… защото всеки уловен миг е вечност щастие!

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Танци Варна
    Окт 09, 2010 @ 18:16:04

    интерсен танц…

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Carpe Diem – Party Agency

Парти облак

carpe diem parti party Великден Кирил и Методий Парти статии София събития абитуриент абитуриенти абитуриентски бал бъдеща булка парти бъдещи булки парти великденска украса детски партита организация детски рожден ден детско парти деца деца парти добро настроение домино парти забавление заведение за парти заведение парти заведение украса идеи за абитуриентски бал имен ден именни дни именник именници карпе дием купон момински партита моминско парти обичаи организация на партита организиране на детски партита организиране на детско парти парти парти агенция парти детско парти за бъдеща булка парти за бъдещи булки парти заведение парти за деца парти моминско парти организация партита партита момински парти украса парти хавайско партньори празник празници пролет пролетно парти първа пролет рожден ден рожден ден детски сезонна украса сладко събития в София съвети за абитуриентски бал тематична украса традиции тържество украса украса за детско парти украса за парти украса за рожден ден украса на заведение украса сезонна украса тематична украси украси за парти хавайско парти
%d bloggers like this: