Честит празник на всички малчугани, дори порастналите!

Международният ден на детето е честван в много страни по света води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини.

Според американските изследователи датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история, а не комунистически както се счита в повечето бивши социалистически държави. Причината е, че комунистическите държави правят празника популярен по цял свят, но не го измислят. Идеята се появява още през 1925 година, когато генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони – това е китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. По-късно неговата инициатива бива продължена, като независимо от благотворителна акция в САЩ, в Европа с. г. се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. В Женева, също решават да организират благотворителни инициативи за деца.

Голямата популярност на празника у нас обаче се дължи на друга инициатива, през 1949 г. първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. Така благодарение на съветският призив – една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света (1950 г.). На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата, но дата не е повсеместно възприета, въпреки че остава и се отбелязва като празник.

***

По традиция на 1-ви юни железопътният превозвач подарява на всички български деца до 14 години безплатно пътуване от 00:00 до 24:00 часа във второкласните вагони на всички категории влакове (пътнически, бързи и ускорени бързи). Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

При условие, че пътуването започва с нощен влак, заминаващ преди 24:00 часа на 1-ви юни 2006 г., безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на 2-ри юни.

Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, железопътни карти „Дете“ и „Учащ“ или ученическа карта. Запазените места за бързите влакове, добавките за ускорените бързи влакове и спалните места се заплащат. Ръководството на „Български държавни железници“ ЕАД поздравява своите най-малки пътници с предстоящия им празник – Международния ден на детето, и им желае щастливо детство и весели игри през наближаващата лятна ваканция.

По повод 1 юни – Международен ден на детето Столична община, Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Петрол“ АД и „ЦУМ“ АД организират безплатни празнични разходки с Ретро трамвай от началото на миналия век за децата на София.

Carpe Diem Party Agency пожелава на всички деца

да изживеят едно вълшебно детство,

а на възрастните – винаги да пазят малчугана-калпазан в себе си

и от време на време да му дават свободата да се подивее на воля!!!

… защото всеки уловен миг е вечност щастие!!!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Carpe Diem – Party Agency

Парти облак

carpe diem parti party Великден Кирил и Методий Парти статии София събития абитуриент абитуриенти абитуриентски бал бъдеща булка парти бъдещи булки парти великденска украса детски партита организация детски рожден ден детско парти деца деца парти добро настроение домино парти забавление заведение за парти заведение парти заведение украса идеи за абитуриентски бал имен ден именни дни именник именници карпе дием купон момински партита моминско парти обичаи организация на партита организиране на детски партита организиране на детско парти парти парти агенция парти детско парти за бъдеща булка парти за бъдещи булки парти заведение парти за деца парти моминско парти организация партита партита момински парти украса парти хавайско партньори празник празници пролет пролетно парти първа пролет рожден ден рожден ден детски сезонна украса сладко събития в София съвети за абитуриентски бал тематична украса традиции тържество украса украса за детско парти украса за парти украса за рожден ден украса на заведение украса сезонна украса тематична украси украси за парти хавайско парти
%d bloggers like this: