Черешова задушница

Дните за особено подчертана почит към всички, отишли си от нас, се наричат „задушница“ от „молитва за душите“. Тези задушници, т. е. съвместните помени се правят в събота преди последната седмица преди започването на три от постните периоди през годината: преди Рождественския пост е т. нар. Архангелска (защото се случва около деня на св. Архангели), преди Великия пост (преди Неделя месопустна) и преди Петровия пост (събота преди Петдесетница). И трите задушници са „подвижни“ спрямо дните в календара, защото се правят винаги в съботен ден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. Освен това поверието е, че на задушница не се работи и не се върши домакинска работа от почит към починалите.

В съботния ден срещу Петдесетница е т.нар. Спасовска или Черешова задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Задушницата се нарича в България „Черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават жито, хляб и първите череши, които са дали името на тази панихида.

За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Carpe Diem – Party Agency

Парти облак

carpe diem parti party Великден Кирил и Методий Парти статии София събития абитуриент абитуриенти абитуриентски бал бъдеща булка парти бъдещи булки парти великденска украса детски партита организация детски рожден ден детско парти деца деца парти добро настроение домино парти забавление заведение за парти заведение парти заведение украса идеи за абитуриентски бал имен ден именни дни именник именници карпе дием купон момински партита моминско парти обичаи организация на партита организиране на детски партита организиране на детско парти парти парти агенция парти детско парти за бъдеща булка парти за бъдещи булки парти заведение парти за деца парти моминско парти организация партита партита момински парти украса парти хавайско партньори празник празници пролет пролетно парти първа пролет рожден ден рожден ден детски сезонна украса сладко събития в София съвети за абитуриентски бал тематична украса традиции тържество украса украса за детско парти украса за парти украса за рожден ден украса на заведение украса сезонна украса тематична украси украси за парти хавайско парти
%d bloggers like this: