Възнесение Господне или Спасовден и булките

Свети Спасе, тебе молим,

дай ни дъждец и росица

да се роди жито, просо,

да нахраним сиромаси,

сиромаси и сираци…

Патриаршеска катедрала "Св. Възнесение Господне"

Патриаршеска катедрала "Св. Възнесение Господне" на хълма Царевец във Велико Търново

Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник, който празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Великден и винаги се пада в четвъртък. Тази година Спасовден е на днешната дата – фаталният за някои 13.05.2010 г.

Според християнските вярвания,

след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

На български празникът се казва и „Спасовден“,

дума, която етимологически произлиза от „спасение“.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, Възнесение Господне е официален празник и почивен ден.

В народните вярвания

Билката росен

нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки. Представяли са си ги като свръхестествени женски демони, подобни на самодивите, които имали дарба да лекуват “русалийската”, “самодивската” болест – различни психични разстройства, парализа, осакатяване, бездетие и всички други “незнайни болести”, т.е. болести, които не се поддавали на други видове лечения и баяния. Русалийките обитавали водите и горските поляни, по които расте любимото им цвете билка росенът, наричан още “русалче”, “росанлийче”, “русалско биле”, “самодивско цвете”.

Според народната вяра небесните жители, които слизали на земята да пируват, оставяли росена за лек на хората, в случай че се разболеят от болестите на небесните пришълци. Особените свойства на билката са познати още в древността, траките я приемали за цветето на Артемида-Бендида и вярвали, че то може да изхвърли забити в тялото стрели. В народната представа росенът цъфти в нощта срещу Спасовден и тогава от него се разнася силен, упойващ аромат. Русалийките берели цветовете му и се кичели с тях само в тази нощ, в потайна доба, затова точно тогава били весели, радостни и милостиви. Те идвали отдалеч, знаели всички билки и можели да лекуват всички болести. Тази вяра е в основата на магическо лечение-обред “ходене по росен”. Хроми хора, неизлечимо болни, страдащи от “незнайна болест”, бездетни жени отиват да преспят на росенови поляни или в близост до свещения извор с параклис на св. Спас. Лягат върху черга направо на земята, до главата им поставят нова кърпа, върху нея – зелена глинена паница с вода, от която ще пият в продължение на 40 дни, глинен бардук (стомна), бъклица с вино, пинта с ракия, нашарена пита хляб, риза и чорапи. Всичко донесено после оставят на поляните като дар за русалийките. На сутринта болните с надежда гадаят по водата в паницата – ако в нея е паднал цветец или зелено листо, това е знак за скорошно изцеление. Ако ли пък има суха шумка или пръст, човекът ще умре. Пак с надежда за здраве хората се търкалят по росните треви. Обредът е бил познат на народа ни от незапомнени времена. В древните номоканони на църковните отци срещаме анатеми срещу ходенето по магии, врачки, баячки и срещу “ходенето по росен”. Тези приемани за лечебни места – “росенови ливади”, са възпети в народните песни.

На Възнесение Господне в родопските и пиринските села стопанките изнасят дрехи и постелки навън, а момите чеиза си, за да ги “огрее слънцето” и да няма по тях “пасулки” (молци). На Спасовден се извива голямо празнично “спасовско хоро” без свирки, играно само по мелодията на песните на момите. В Източна България девойките се хващали на хорото, пременени в сватбени одежди, взети от млади булки, и вярвали, че ще се омъжат до другия Спасовден.

По този повод Carpe Diem Party Agency  честити на всички именници, хлебари, шофьори, строители, хотелиери, цветари и въобще на всички, които са в празнично настроение днес! Много щастие, здраве, късмет, уловени мигове… и повече дечица!!!

***

Но защо булките трябва да почитат Спасовден?

Кога да е Спасов ден не решава само слънчевият календар. По стара мистична традиция тук съдбовна дума има и Луната. Връзката отразява разумния компромис на християнството с древните тайнства: да е точно на 40-ия ден след Великден, който е свързан по специална формула с неделята след първото пролетно пълнолуние. Срещата с тези мистични сили е започвала още от нощта срещу Спасовден. Кандидатите за контакт били предимно болни хора и бездетни жени. Те задължително потегляли с дарове, като минимумът включва нов пешкир, бъклица вино, пита хляб, печена кокошка и чорапи. Отделно за свои нужди носели вода в нова зелена стомна и друга кърпа. По гори и ливади търсели чудното биле росен и където го откриели, си постилали в тревата, за да сложат глава под ценната билка. Бог е дарил цветето с две педи ръст, така че да може човек, когато е под него, да е скрит, но лесно да се вижда от силата, която ще минe по поляната. Мистичната версия е, че това били русалките, които сеели своята роса над нивите.

Според Иван Богоров „магията“ сработва. В пътеписа си от Чирпанско той пише: „О,чудеса, чудеса, която чирпанка не е имувала дете, тутакси заченва и става трудна„.

Точно до втори петли обредът трябвало да бъде приключен. Накрая с водата и стомната се напръсквали жените и трябвало бързо да се приберат, преди някой да ги види.

Най-известната иронично-подигравателна реплика по повод традицията на Спасовден е „Те ти, булка, Спасовден!„. Но винаги е хубаво човек да опита всичко възможно – не се знае какво ще помогне, още повече, когато се отнася до сдобиване с дете.

… защото всеки уловен миг е вечност щастие!!!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Carpe Diem – Party Agency

Парти облак

carpe diem parti party Великден Кирил и Методий Парти статии София събития абитуриент абитуриенти абитуриентски бал бъдеща булка парти бъдещи булки парти великденска украса детски партита организация детски рожден ден детско парти деца деца парти добро настроение домино парти забавление заведение за парти заведение парти заведение украса идеи за абитуриентски бал имен ден именни дни именник именници карпе дием купон момински партита моминско парти обичаи организация на партита организиране на детски партита организиране на детско парти парти парти агенция парти детско парти за бъдеща булка парти за бъдещи булки парти заведение парти за деца парти моминско парти организация партита партита момински парти украса парти хавайско партньори празник празници пролет пролетно парти първа пролет рожден ден рожден ден детски сезонна украса сладко събития в София съвети за абитуриентски бал тематична украса традиции тържество украса украса за детско парти украса за парти украса за рожден ден украса на заведение украса сезонна украса тематична украси украси за парти хавайско парти
%d bloggers like this: