Кръвотечение от носа

На всяко парти (а и в ежедневието) се случват инциденти и това е в реда на нещата. Важното е да знаем как да се справим със ситуацията по най-добрия начин, за да не развалим тържеството, а и да запазим здравето си. Затова в подкатегорията „Парти инциденти“ ще ви даваме съвети как бързо и ефективно да разрешите възникнали проблеми в домашни условия.

Кръвотечението от носа.

Причините за избликване на кръв от носа са много, като част от тях дори могат да наложат намесата на лекар. Част от нещата, които могат да предизвикат кръвотечение от носа са прегряване на тялото, удар в главата или носа, пренапраягане на мускулите и последващо спукване на капилярите и др. Въможно е да се случи и при прекалено сух въздух в спалнята, особено що се отнася до децата. В този случай просто увеличете влажността на въздуха, като поставите съд с вода около креватчето на детето, в което по желание може да добавите и етерично масло за успокояване – лавандула, жасмин, кедрово дърво и др.

Много е важно първо да се установи, ако е възможно, причината за кръвотечението, защото, както споменах, в някои случаи самолечението би могло да има опасни последици – например при силен удар в главата е възможно да има сътресение на мозъка или по-тежко увреждане и при това положение, само спирането на кръвта от носа не е достатъчно и трябва да се консултирате със специалист. Имайте предвид, че при децата това е една от най-честите причини за кървене от нослето, което естествено не значи че всеки удар е опасен. Достатъчно е да прецените дали детето е адекватно, да го разпитате за силата на удара, в какво или с кого се ударило и да следите състоянието му известно време след това. Ако сте на парти, може да му дадете малка почивка от игрите или да се включите с него, като подбирате по-малко натоварващи занимания.

Съвети за спиране на кръвотечение от носа

  • Партито е спасено с памучен тампон, напоен със сол и вода

    Успокойте детето – обикновено кръвта плаши повече децата (но и доста възрастни), а когато малчуганът е спокоен, сърцето изпомпва по-малко кръв и кръвотечението става по-леко.

  • Пострадалият трябва да се наведе надолу и да се запуши носът му – така кръвта ще се събере в носа и ще се сгъсти. Не е много приятна процедура, но има ефект. Ако кръвотечението не спре или се възобнови, опитайте отново.
  • Друг вариант е да разтворите малко сол във вода и този, който има кръвотечение да шмръкне по малко от нея с всяка ноздра. При децата е по-добре да се напоят два памучни тампона с разтвора и да се сложат във всяка ноздра. Солта ще свие кръвоносните съдове и кръвта ще спре.
  • Когато кръвотечението спре, намажете и двете ноздри с вазелин. Така ще предпазите лигавицата на носа от изсъхване.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако до 15-20 минути след оказване на първа помощ потокът на кръв не спре или се възобнови, или ако кръвта тече към гърлото и има опасност детето да се задави, непременно потърсете лекарска помощ.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Carpe Diem – Party Agency

Парти облак

carpe diem parti party Великден Кирил и Методий Парти статии София събития абитуриент абитуриенти абитуриентски бал бъдеща булка парти бъдещи булки парти великденска украса детски партита организация детски рожден ден детско парти деца деца парти добро настроение домино парти забавление заведение за парти заведение парти заведение украса идеи за абитуриентски бал имен ден именни дни именник именници карпе дием купон момински партита моминско парти обичаи организация на партита организиране на детски партита организиране на детско парти парти парти агенция парти детско парти за бъдеща булка парти за бъдещи булки парти заведение парти за деца парти моминско парти организация партита партита момински парти украса парти хавайско партньори празник празници пролет пролетно парти първа пролет рожден ден рожден ден детски сезонна украса сладко събития в София съвети за абитуриентски бал тематична украса традиции тържество украса украса за детско парти украса за парти украса за рожден ден украса на заведение украса сезонна украса тематична украси украси за парти хавайско парти
%d bloggers like this: